Ni le gambo ayam tu masa sedang... (berbual-bual gamaknya...)
Lepas bersusah payah mengejor, akhirnya dapat juga menangkap ayam turkey yang kelihatan jinak ni... Iskh.. berpeluh jugak dibuatnya. Maklumler, nak tangkap sekor pun susah, ni plak nak tangkap tiga ekor.
Tapi hasil kecekapan aku dan atuk sedara serta menantunya, dapat juga kami memerangkap dan mencekup ayam-ayam tu...
Dah dapat tangkap, letak ler atas penimbang... Ha... tengok tu... dekat 6 kilo tu... Satu kilo ayam turkey segar, kalu kat pasaran, lebih RM30. Tapi kat sini dan sedara punya pasal, kira RM20 je la.
Lepas timbang, takleh biar lama-lama. Kang terlepas, jenuh nak mengejor lagi... So, sesi penyembelihan pun bermula...
Dah selesai sesi penyembelihan, maka bermula plak sesi pembersihan... dan inilah hasilnya... Ayam Turkey Togel... Bukan satu, tapi 3 si togel..
Ni baru sesi pembesihan peringkat pertama. Bawa balik rumah, kena keluarkan isi perutnya, bersihkan bahagian luar dalam. Seterusnya ialah sesi pemotongan. Daging ayam turkey dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.
Dah siap potong tu, basuh lagi... selawat nabi.. dah bersih... siap untuk proses seterusnya. Sesi merendangkannya....
Ni le hasilnya... Sedap tu... Tak caya, tanya yang datang beraya kat rumah. Terima kasih kepada semua yang sudi datang.
So.. aku pun kali pertama makan Rendang Ayam Turkey. Sedap tu memang sedap, tapi ada le liat sket banding ayam daging biasa. Satu lagi speselnya daging ayam turkey ni, bahagian pahanya adalah jenis red meat (sama macam daging lembu), manakala bahagian dadanya adalah jenis white meat (sama macam daging ayam).
Ayam ni biasanya orang masak roast. Biasanya orang stim, pastu buat pangang. Maka jadi ayam turkey golek. Ala-ala kambing golek gitu..
CUBALAH!!!
gambau2 yang hang tunjukkan kurang satu aje... kalu boleh hang tangkap gambau kepala hang masuk dalam perut turkey tu, macam MR BEAN...he..he jangan marah
ReplyDelete..idup biar bergurau sebab bila mati nanti pastinya kena bukak seluau